Nyheter

18/3 Skid SM 2008 i Falun/Borlänge är nu avslutat

Efter sju intensiva dagar har vi korat arton svenska mästare och sex stycken klubblag. Vi har delat ut 354 medaljer, sålt 4200 korvar, haft 350 gäster på kamratfest och spårat 24687m skidspår. Det är nästan 400 funktionärer från 16 olika skidklubbar i Falun/Borlänge som tillsammans med studenter från Högskolan Dalarna genomfört detta arrangemang - ett STORT TACK till Er alla! Ett stort tack också till alla Er aktiva och ledare som gästat Falun/Borlänge, jag hoppas att Ni trivts och att Ni kommer tillbaka till oss snart igen!

Tomas Jons
Generalsekreterare

18/3 Utvärdering

För att utvärdera vårt arrangemang ber vi Dig att ta några minuter för att fylla i formuläret som Du hittar på länken här. Vi kommer att använda alla svar för att förbättra våra kommande arrangemang och för att sprida kunskapen vidare till andra arrangörer. Formuläret kommer att vara öppet fram till sista mars 2008, och vi kommer att publicera resultatet här på hemsidan.

18/3 Dagens tävling avslutad

Svenska mästare i stafett är IFK Mora SK med Sofia Bleckur, Elin Ek och Anna Hansson och Östersunds SK med Tobias Fredriksson, Anders Södergren och Mikael Ojala. Officiella resultat finns nu under "för tävlande" och pressresultat (txt) finns under "för media".

18/3 Skid-SM 2008 i Falun/Borlänge - sista tävlingen

Snart börjar den sista tävlingen i Skid-SM 2008 Falun/Borlänge. Dagens seniorstafett avgörs på banorna i Falun. Damerna kör 3x5km F (första start kl 15:00) och herrarna 3x10km F (första start kl 16:15). Startlistorna har blivit uppdaterade, se under "för tävlande".

Det har kommit ganska mycket snö under dagen och det snöar fortfarande nu, en timme före start.

18/3 SM-Nytt tisdag

Nu kan du läsa SM-Nytt tisdag 18/3 (pdf)

17/3 Startlistor - tisdag

Startlistor för stafetten på tisdag finns nu under "för tävlande".

17/3 Artikel om kamratmiddagen

Artikel om kamratmiddagen 15/3 (pdf).

17/3 Alla resultat från sprinten

Dagens segrare heter: Mia Eriksson, IFK Tärendö (D21), Björn Lindh, Hudiksvalls IF (H21), Maria Nordström, Gävle SK (D17-18), Hanna Falk, Ulricehamns IF (D19-20), Oscar Quicklund, Östersunds SK (H17-18) och Gustav Nordström, Gävle SK (H19-20). Officiella resultat finns nu under "för tävlande" och pressresultat (txt) under "för media".

17/3 Måndag - sprint

Idag börjar juniorernas sprintävling kl 10:00 och seniorernas kl 17:15. Juniorerna kör klassiskt och seniorerna fritt. Seniorernas tävling sänds på TV4 Sport kl 19:00-20:55.

17/3 SM-Nytt måndag

Nu kan du läsa SM-Nytt måndag 17/3 (pdf).

16/3 PM och startlistor - måndag

PM och startlistor för sprinten på måndag finns nu under "för tävlande".

16/3 Officiella resultat - söndag

Piteå Elit med Susanne Nyström och Lina Andersson och Sollefteå SK med Robin Bryntesson och Fredrik Byström vann dagens sprintstafett. Officiella resultat finns nu under "för tävlande".

16/3 Dagens tävling - sprintstafett

Idag är första starten kl 11:00. Startlistor finns nu under

16/3 SM-Nytt söndag

Nu kan du läsa SM-Nytt söndag 16/3 (pdf).

15/3 Officiella resultat - lördag

I seniorklasserna vann Maria Rydqvist och Mathias Fredriksson.

Alla officiella resultat finns under "för tävlande".
Alla pressresultat (txt) finns under "för media".

Också bilder från dagens tävling är nu uppladdade.

15/3 SM-Nytt lördag

Nu kan du läsa SM-Nytt lördag 15/3 (pdf).

14/3 Uthållighet – förmågan att motstå trötthet

Michail Tonkonogis föreläsning på torsdagskvällen handlade om att motstå trötthet - det vi idrottare kallar uthållighet. Salen var fullsatt av tränare, ledare och aktiva som alla ville veta mer om hur man på bästa sätt skall träna för att förbättra sin uthållighet. För er som inte var med och lyssnade kommer här en kort sammanfattning. Läs hela artikeln (pdf).

14/3 Startlistor för morgondagens jaktstart

Starlistor för lördagens tävling är nu publicerade under "för tävlande".

14/3 Kunglig glans över skid-SM i Falun/Borlänge

Skidkungar och drottningar får sällskap under skid-SM av Sveriges konung Carl XVI Gustaf.
– Vi är mycket stolta över att Hans Majestät kommer och är prisutdelare under måndagen, säger generalsekreterare Tomas Jons.
Läs hela pressmeddelandet (pdf).

14/3 Officiella resultat från dagens tävling

Officiella resultat från dagens tävling finns under "för tävlande".

Pressresultat 14/4 (txt) är också klara.

Gårdagens resultat har kompletterats med U23-resultat.

14/3 Speakerljudet

I webradion kan ni nu höra ljud direkt från speakerbåset (Per Forsberg är en av speakrarna). Vi har haft problem med ljudkvaliteten i början av sändningen men detta är nu fixat.

14/3 Dagens tävling startar kl 11:00

Idag avgörs juniorstafetten. Damjuniorerna kör 3x5km F (start 11:00) och herrjuniorerna kör 3x10km F start 12:30. Tävlingarna kan följas live (resultat och webradio). På eftermiddagen ska sedan en sponsortävling och Press & Lagledar SM avgöras.

14/3 SM-Nytt fredag

Nu kan du läsa SM-Nytt fredag 14/3 (pdf).

13/3 Startlistor - juniorstafett 14/3

Startlistor för JSM-stafetten på fredag 14/3 finns nu under "för tävlande".

13/ 3 Pressresultat, lagresultat och bilder

Bilder från dagens tävling (fotograf Björn Andersson).

Pressresultat (txt-fil) finns under "för media" .

Lagresultat finns under "för tävlande".

13/3 Information om priser

Information om priser (pdf)

Blankett - priser till den tävlande (pdf)

Blankett - priser till föreningen (pdf)

13/3 Officiella resultat

Nu är alla officiella resultat från dagens tävling publicerade under "för tävlande".

13/3 SM-Nytt torsdag 13/3

Nu kan du ladda ner SM-Nytt torsdag 13/3 (pdf).

13/3 Nu är den första tävlingen igång!

Du kan följa alla Skid-SMs tävlinagar genom live resultat sidan och genom att lysnna på vår webradio med speakerljud. Där kan du även ställa frågor och delta i lyssnartävlingar.

OBS! Om du inte ser någon aktiv länk på live resultat sidan, högerklicka och välj "Uppdatera" i Internet Explorer eller "Denna ram" > "Uppdatera ram" i Firefox.

12/3 Bilder från invigningen

Bilder från invigningen, fotograf Björn Andersson.

12/3 Kamratmiddag - lördag 15/3

Lista med anmälda och mer information (pdf) och inbjudan (pdf).

12/3 Startlistor för torsdagens tävlingar

Startlistor för tävlingar med ind. start på torsdag 13/3 är nu publicerade under "för tävlande".

12/3 Första SM tidningen

Den första SM tidningen, publiceringsdatum 10/3 (pdf) finns nu att läsa på vår websida.

12/3 PM torsdag & fredag, blanketter och rankinglistor

PM för torsdagen har blivit uppdaterat. PM för fredagen är nu publicerat och också blanketter för laganmälan, ändringar och strykningar samt rankinglistor finns nu under "för tävlande".

11/3 Spännande tester inför skid-SM

Deltagarna i årets skid-SM håller som bäst på att förbereda sig inför de kommande tävlingarna. Inför årets mästerskap har ett antal av landets bästa åkare gjort fysiska tester i Falun. En av fyra huvudansvariga som genomför testerna är Daniel Hammarström som till vardags är tränare vid Skidhögskolan. Liknande projekt har tidigare gjorts utomlands, men arbetssättet är unikt i Sverige. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

10/3 Seniorstafetterna flyttas till Falun

Seniorstafetterna som avslutar SM veckan tisdagen den 18:e mars kommer att flyttas till Lugnet. Banorna som kommer att användas är de samma som körs på torsdagen och som fredagens juniorstaffetter. Sprinttävlingarna kommer att gå i Bergebo på en 1km bana, det blir alltså samma bana för damer och herrar. Nya kartor kommer att publiceras senare.

10/3 Regn och mildväder ställer till det för oss skidarrangörer i vinter!

De senaste dagarna har vi fått 13mm regn över Lugnet och Bergebo, något som givetvis satt sina spå längs banor och på stadion. Banorna på Lugnet är åkbara för träning idag, endast kortare bitar är isiga. De är inte preparerade, vi vill inte pista utan låter den tunna ishinnan skydda mot regnet. Stadion på Lugnet är mycket blöt med flera isiga och vattninga områden. Under tisdagen och onsdagen kommer ny snö att köras på på både stadion och banorna, inskränkningar i den planerade officiella träningen på onsdagen kan komma att genomföras.

Banorna i Bergebo är inte åkbara just nu. Snö transporteras in från kringliggande isanläggningar för att i första hand iordningställa sprintbanorna. Beslut om ev flytt av seniorstafetten till Falun tas måndag kväll. Väderprognosen säger fortsatt nederbörd som regn onsdag och som snöblandat regn under torsdagen för att därefter gå mot det kallare hållet.

Väderprognos från SVT för Falun

10/3 En folkfest för en stor skidnation

Den 13 mars 2008 startar SM i nordiska skidgrenar i Falun/Borlänge. Ett evenemang som Skidförbundets pressansvarige Roberto Vacchi ser mycket fram emot med förhoppningar om mycket snö, publik och bra skidåkning. - Falun/Borlänge Lycka till! önskar Roberto. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

10/3 PM för individuella tävlingar på torsdag 13/3

Är nu publicerat under "för tävlande".

9/3 Bergebo blir Borlänge skidstadion

Bergebo upploppet 22december 2007Under det senaste året har Bergebo genomgått en hel del förändringar, framförallt har stadion fått ökad yta, byggs i tre nivåer samt ändrad riktning på upploppet. När alla ombyggnationer är färdiga senare under 2008, vilket inkluderar en bro in till målrakan samt en konstgjord sjö till snökanonsystemet, kommer Bergebo att få namnet Borlänge skidstadion. Läs hela pressmeddelandet (pdf) och titta på ett bildalbum från ombyggnaden (bilder tagna av Henning Waltgård).

9/3 Vallningsutrymmen och listor med anmälda

PM vallningsutrymmen och också listor med anmälda är nu publicerade under "för tävlande"

9/3 Press & Lagledar SM

Inbjudan - Press & Lagledar SM (pdf) - fredag 14/3 kl 14:30

9/3 Deltagande på stafetter SM och JSM 2008

Svenska Skidsförbundets Regelgrupp har beslutat att tillåta deltagare i stafettlag (distans och sprint) under SM och JSM i Falun/Borlänge som inte har FIS-kod. Det betyder att ett lag kan innehålla personer som är medlemmar i den förening som anmäler laget även om personerna inte har FIS kod. Anledningen till detta beslut är att vi skall ge möjlighet för så många klubbar som möjligt att kunna ställa upp på SM stafetterna och att det inte räknas FIS punkter på lagtävlingar. Anmälan av stafettlagen görs på blankett till tävlingsexpeditionen senast 16.00 dag före respektive tävling!

8/3 Lyssna på Skid SM över Webb radio

En nyhet för Skid-SM 2008 är att det blir möjligt att följa tävlingarna LIVE och On demand via Webb radio. Med start på torsdag 13 mars blir det intervjuer med tränare, aktiva, arrangörer och profiler, det blir även lyssnartävlingar med trevliga vinster och naturligtvis referat från alla loppen.

Sändningarna sköts av företaget Tommy Sport som har tidigare sänt bl.a VM i Bänkpress, EM kval i bordtennis, GP turnering i volleyboll, SM i karting, World Cup i Bandy och nu senast EM i Draghund från Skellefteå.

8/3 Det är i verkligheten man lär sig hantverket

Marit Nybelius, progamansvarig för Mediekommunikationsprogrammet vid Högskolan Dalarna, ser Skid-SM 2008 som en möjlighet för studenterna att få arbetslivserfarenhet. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

7/3 Kartor och program

Nu är de flesta kartorna publicerade, se under "för tävlande". Tävlingarnas program har blivit uppdaterat.

7/3 Information om våra kringarrangemang

Affisch med information om kringarrangemangen (pdf, 2.3MB)

7/3 Inbjudan till föreläsning 13 mars

Föreläsning "Den moderna synen på uthållighetsträning för elitidrottare" av M. Tonkonogi, torsdag 13 mars, Mediahuset, Högskolna Dalarna, Falun. Läs inbjudan (pdf).

6/3 Ljusa utsikter för SM trots milt väder

Det milda vädret har varit ett stort problem för skidåkarna den här säsongen. Trots att det har varit varmare än på länge och att det har varit dåligt med snö ser det ut som att skid-SM i Falun/Borlänge kommer att köras 13-18 mars. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

5/3 Missa inte invigningen!

I år kommer det att vara en pampig invigning för hela Skid-SM arrangemanget. Målet är att skapa en inspirerande inledning på Skid-SM 2008 samt att nå ut till de aktiva och allmänheten med en känsla av att detta är någonting extra. Ett Svenskt Mästerskap, som händer en gång per år, med
Sveriges skidelit på plats.
Onsdagen den 11 mars klockan 20:00, utanför Mediehuset i Falun, drar invigningen igång. Högskolans projektgrupp bjuder tillsammans med Skidförbundet in till en festlig händelse med uppträdande av både lokala förmågor, bandet Rebel State och Gycklargruppen TRiX från Västerås.

4/3 Flyttat - Backhoppning och nordisk kombination

På grund av väderleksförhållandena kan inte SM i Backhoppning och Nordisk kombination genomföras som planerat i Falun. Tävlingarna flyttas till Sollefteå och Örnsköldsvik enligt följande:

15/3 lördag SM NOK Sollefteå HS92/10 km
16/3 söndag JSM Spec Sollefteå HS92
18/3 tisdag SM Normal Örnsköldsvik HS100

25/2 Inbjudan till kamratmiddagen

Inbjudan (pdf) till kamratmiddagen, som äger rum i Studenternas hus Tenoren i Borlänge, lördag 15/3. Skicka din anmälan senast 5 mars.

19/2 Inbjudan - backhoppning och nordisk kombination

Inbjudan till tävlingarna i backhoppning och nordisk kombination är nu publicerad och finns under "för tävlande". Nu är finns tider för alla tävlingar under "program".

19/2 Det ljusnar för svensk backhoppning

Framtiden för svensk backhoppning ser ljusare ut om du frågar experten Bengt Nybelius. - De svenska backhopparna har utvecklats mycket under de senaste åren och tar idag regelbundet poäng i världs- och continentalcupen. Som skidspelens tidigare generalsekreterare ser han med spänning fram emot SM-tävlingarna i Falun/Borlänge och hoppas på en riktig publikfest. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

6/2 Hemmaåkaren tror på skidfest

Med drygt en månad kvar till årets Skid-SM hoppas hemmaåkaren Martin Larsson på fest.
- Det finns stor chans att det kommer mycket publik, säger Martin i en intervju. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

5/2 Program med tider för längdtävlingarna

Program med tider - längd (pdf)

Tidsprogram för backhoppning kommer inom kort.

5/2 Sprinttävlingen under längd SM direktsänds i TV

Nu är det klart att finalomgångarna under seniorernas SM tävlingar i sprint måndagen den 17 mars kommer att sändas live i TV4 Sport. Igår rekade produktionsbolaget på Bergebo skidstadion tillsammans med arrangörerna och det kommer att bli produktion som innefattar ett flertal kameror och live-grafik.
-Det känns riktigt roligt att vi kan realisera detta, säger marknadschefen för Skid-SM 2008 Håkan Rystedt.
- Att kunna visa upp Svenska skideliten och vårt nya skidstadion är ett stort steg framåt för oss som arrangörer.

För mer information kontakta Håkan Rystedt på telefon 070- 5274544

Läs också artikel i Dalademokraten: Upprustat Bergebo laddar för SM-fest

28/1 En av Sveriges mest framgångsrika skidåkare genom tiderna Assar Rönnlund berättar om SM

För många av landets aktiva är SM en av årets största höjdpunkter. Assar Rönnlund minns själv hur viktiga SM-tävlingarna var när han var aktiv. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

22/1 Intervju med Maria Rolander, verksamhetsledare hos Näringslivet Falun/Borlänge, NFB

NFB representerar drygt 220 företag i Falun/Borlänge, från olika branscher och storlekar. De driver frågor och projekt som utvecklar regionen Falun/Borlänge. De kommer att engagera sig i Skid-SM 2008. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

15/1 Intervju med Gunilla Steiner Back

Det var svårt att hitta datum för samordnad SM-vecka, säger Gunilla Steiner Back som är ansvarig för arrangemang på Svenska Skidförbundet. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

14/1 Skid-SM 2008 på Facebook

Skid-SM har nu en sida på Facebook. Gruppen heter Skid-SM 2008 Falun/Borlänge 13-18 mars.

10/1/2008 Inbjudan till längdtävlingarna

Inbjudan till längdtävlingarna är nu publicerad och finns under "för tävlande".

9/1/2008 Vallningsutrymmen

Lista över vallningsutrymmen är uppdaterad. Se under "för tävlande"

7/1/2008 SM-historia

Dalarna är ett län med många bra skidåkare och en ypperlig plats för att genomföra SM i de nordiska skidgrenarna. Både Falun och Borlänge har arrangerat SM i längdåkning två gånger tidigare, Falun åren 1935 och 1947 och Borlänge 1970 och 1985. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

20/12/2007 4 km kanonsnö på Lugnet

Snökanon på Lugnet, FalunSnökanonerna har nu gått dygnet runt i några dagar på Lugnet och till helgen öppnar elljusspåret, 4km preparerat för klassisk och fri teknik. Spåret är då täckt med 6m brett och 30-40cm tjockt lager av kanonsnö, vilket borgar för lång och säker skidsäsong i Falun. Elljusspåret utgör även basen i tävlingsbanorna som skall användas för SM och Svenska Skidspelen och med denna slinga klar och hela stadionområdet nu täckt med snö återstår mindre än hälften att producera för säsongens stortävlingar. Och för alla som vill åka skidor under helgerna är nu förutsättningarna de bästa på Riksskidstadion Lugnet. Se några bilder:
Snö på elspåret
Lastmaskin lägger ut konstsnö
Snötillverkning på Riksstadion

19/12/2007 Information om vallningsutrymmen

Den 15/12 gick tidsfristen ut för att boka vallningsutrymmen i samband med SM tävlingarna. Här kan Du se vad som är bokat:
Sammanställning av bokningar - vallningsutrymmen (pdf)

I mån av plats kan vi fortfarande erbjuda vallningsutrymmen, använd blanketten som finns på sidan "för tävlande" så lämnar vi besked om möjlighet till plats finns!

19/12/2007 Skid-SM blogg

Rikard Tynell elitskidåkareNu öppar vi officiellt vår Skid-SM2008 blogg. Planen är att du ska kunna få information om hur några skidåkare förbereder sig inför Skid-SM i Falun/Borlänge. Rikard Tynell, Kalle Gräfnings, Mikael Östberg och Paul Murray är fyra elitskidåkare som ska skriva i bloggen. Du kan redan läsa om deras upplevelser från helgens tävlingar i Älvdalen. Killarna tävlar för Falun-Borlänge SK. På bilden ser du Rikard Tynell.

9/12/2007 Charlotte Kalla ser fram emot SM i Falun / Borlänge

En av svensk längdskidåknings mest lovande åkare och den klarast lysande stjärnan i damlandslaget är Charlotte Kalla. Hon fick sitt stora internationella genombrott under förra vintern med framskjutna placeringar under bland annat VM i Sapporo. Nu blickar hon framåt mot årets säsong och siktet är bland annat inställt på SM-tävlingarna i Falun/Borlänge. Läs hela pressmeddelandet (pdf).

7/12/2007 Skid-SM samarbetar med Högskolan Dalarna

Högskolan DalarnaOrganisationen för SM i nordiska skidgrenar 2008 har ett samarbete med Högskolan Dalarnas Mediekommunikationsprogram och Turismprogram. Inom ramen för utbildningen medverkar studenterna på en rad olika områden i samband med lanseringen och genomförandet av SM. Läs artikeln Skid-SM inleder samarbete med Högskolan Dalarna i Dalademokraten och artikeln Studenter ska göra skid-SM till succe i Dalarnas Tidningar.

6/12/2007 Tufft program för längdåkarna

Längdåkarna kommer att tävla fyra dagar i rad, se tävlingens program och läs artikeln i Dalademokraten: Kompakt SM-schema.

19/11/2007 Websidan för Skid-SM 2008 öppnas

Lugnet skidstadionSM i Nordiska grenar genomförs för första gången med tävlingar för både juniorer och seniorer samtidigt. Arrangörer är 16 skidklubbar i Falun och Borlänge som samarbetar i en gemensam organisation för att planera och genomföra tävlingarna. Tävlingarna kommer att genomföras på Falun/Borlänges två skidarenor Lugnet och Bergebo 13-18 mars 2008.

Bergebo skidstadionSäsongen 2007-2008 är i ett internationellt perspektiv ett mästerskaps fritt år och detta har föranlett Svenska Skidförbundet att se över möjligheterna till att genomföra en variant på samlade mästerskapstävlingar under denna säsong. Hela det Nordiska Skid-Sverige kommer att vara på plats i Falun/Borlänge för tävlingar på de båda arenorna Lugnet och Bergebo.

18/11/2007 Ombyggnad av skidstadion i Bergebo

Bergebo - ombyggnad av skidstadionBergebo skidstadion byggs om. Se bildalbum från ombyggnaden.

Falun logotype

Borlänge logotypeSvenska Skidförbundet logotypeHögskolan Dalarna logotype

Näringslivet Falun Borlänge

Dalarnas Tidningar

Skid-VM 2013 kandidatur

Svenska Skidspelen logotype